Svätý Otec ustanovil expertnú komisiu pre reformu štruktúr Svätej stolice

21.07.2013 09:21


Svätý Otec ustanovil expertnú komisiu na prípravu reformy administratívnej štruktúry Svätej stolice. Vatikánske tlačové stredisko dnes publikovalo vlastnou rukou písaný list pápeža Františka z 18. júla, v ktorom ustanovuje „Pápežskú referenčnú komisiu na preskúmanie a usmernenie usporiadania ekonomicko-administratívnej štruktúry Svätej stolice“. Komisiu tvorí osem členov a jej predsedom je Dr. Joseph F. X. Zahra, pôvodom z Malty.

List Svätého Otca stanovuje úlohu komisie a vymedzuje jej kompetenciu vo vzťahu k ostatným vatikánskym štruktúram, čím jej zabezpečuje plný prístup k informáciám na jednotlivých úsekoch Svätej stolice. Poslaním komisie je zhromažďovať presné informácie a predkladať ich Svätému Otcovi, spolupracovať s príslušnou radou kardinálov na príprave reforiem inštitúcií Svätej stolice, zacielených na „zjednodušenie a racionalizáciu jestvujúcich štruktúr a na dôslednejšie plánovanie ekonomických aktivít celej vatikánskej administratívy.“ Bude môcť využiť spoluprácu ďalších expertov z radov funkcionárov Svätej stolice i zvonka, pri rešpektovaní zamedzenia konfliktu záujmov. Komisia bude na požiadanie k dispozícii aj osemčlennej komisii kardinálov, poverenej vypracovaním plánu reformy Apoštolskej konštitúcie Pastor Bonus o organizácii Rímskej kúrie.

Členovia komisie sú veriaci laici, s výnimkou sekretára komisie, ktorým je kňaz, súčasný sekretár Prefektúry pre ekonomické záležitosti Svätej stolice, Mons. Lucio Angel Vallejo Balda. Medzi členmi komisie je jedna žena. Ako uvádza komuniké vatikánskeho Štátneho sekretariátu, členovia komisie sú odborníci v právnych, finančných a organizačných záležitostiach“ a v súčasnosti plnia úlohu poradcov pre Vatikán alebo cirkevné ekonomické inštitúcie. Predseda komisie Dr. Zahra v súčasnosti plní úlohu medzinárodného revízora Prefektúry pre ekonomické záležitosti Svätej stolice.

Zloženie komisie:
Dr. Joseph F. X. Zahra (Malta), predseda
Mons. Lucio Angel Vallejo Balda (sekretár Prefektúry pre ekonomické záležitosti), sekretár
p. Jean-Baptiste de Franssu (Francúzsko)
Dr. Enrique Llano (Španielsko)
Dr. Jochen Messemer (Nemecko)
p. Francesca Immacolata Chaouqui (Taliansko)
p. Jean Videlain-Sevestre (Francúzsko)
p. George Yeo (Singapúr)

Prvé pracovné stretnutie komisie sa uskutoční krátko po návrate Svätého Otca z apoštolskej cesty do Brazílie. –jb–