Rozhovor pápeža Františka pre španielsky denník El País

24.01.2017 09:13
 

Rozhovor s pápežom Františkom v španielskom denníku El País - RV

23/01/2017 17:29
 

 

Vatikán 23. januára – Tretia svetová vojna, nový americký prezident Donald Trump, dvadsaťpäť rokov bez sledovania televízie, či budúce konkláve. Aj to sú niektoré z tém, o ktorých sa s pápežom Františkom porozprával jeden z redaktorov zo španielskeho denníka El País.

Svätý Otec František na úvod rozhovoru potvrdil, že od nástupu na Petrov stolec sa nezmenil. „Zmeniť sa vo veku 76 rokov, to je ako namaľovať sa,“ vysvetlil dnes už 80-ročný Jorge Bergoglio. Samozrejme ako hlava Katolíckej cirkvi nemôže robiť, čo sa mu zachce, napriek tomu mu však ostala tzv. „duša callejera“, teda kňaza z ulice, ktorý rád trávi čas s jednoduchými ľuďmi.

To, z čoho má pápež František najviac strach je práve odlúčenie sa od ľudí a klerikalizmus, ktorý je „najhorším zlom, ktoré dnes môže Cirkev zažiť“„Cirkev, ktorá nie je blízka, nie je Cirkev... Blízkosť znamená dotýkať sa, dotýkať sa v blížnom Kristovho tela,“ vysvetlil Svätý Otec.    

Rímsky biskup tiež v interview kritizoval, ako sa „s ľahkosťou hovorí o korupcii v Rímskej kúrii,“ a pritom sa zabúda na to, že sa v nej nachádzajú aj mnohí svätci, „ktorí prežili celý život slúžiac ľuďom v anonymite“„Skutoční protagonisti dejín Cirkvi sú svätí“; sú to tí, ktorí „strávili život, aby sa evanjelium stalo skutočným“. Svätí sú, podľa slov pápeža Františka, aj otcovia a matky, starí rodičia, ktorí pracovali každý deň s dôstojnosťou a so svojim životom nesú Cirkev vpred. 

Ďalšia otázka sa týkala situácii, v ktorej sa dnes svet nachádza. „Prežívame Tretiu svetovú vojnu po kúskoch,“ vysvetlil Svätý Otec, ktorého trápia ekonomické nerovnosti„Existuje malá skupina ľudí, ktorá drží v rukách 80% bohatstva“. To znamená, že „v centre ekonomického systému je boh peňazí a nie muž a žena“. Nachádzame sa v „ekonómii, ktorá zabíja“, a ktorá vytvára „túto kultúru skartovania,“ konštatoval Svätý Otec František.   

Španielskeho novinára tiež zaujímal názor argentínskeho pápeža na nového prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa„Uvidíme, čo sa stane. Nerád predbieham udalostiam, či súdim ľudí vopred (...) Uvidíme, čo urobí a [potom to] ohodnotíme. Vždy vecne. Kresťanstvo je buď konkrétne alebo nie je kresťanstvo,“ odpovedal Petrov nástupca.  

Svätý Otec sa opäť zamyslel nad drámou utečencov„Mali by sme sa zamyslieť nad tým, že Stredozemné more sa stalo cintorínom“. Ocenil najmä pomoc Talianska, ktoré napriek početným zemetraseniam pokračuje v prijímaní migrantov. Sú to muži, ženy a deti, ktorí utekajú pred hladom a vojnou. Predovšetkým ich treba zachrániť, potom „ich prijať a integrovať,“ objasnil pápež.

Ďalšou témou rozhovoru bolo násilie proti ženám. Svätý Otec si zaspomínal, ako v Taliansku navštívil viacero zariadení, ktoré poskytujú pomoc ženám využívaným na prostitúciu. „Jedna z nich mi povedala, že ju v kufri auta priviezli zo Slovenska... A povedali jej, že ak dnes neprinesie toľko a toľko, zaplatí za to,“ smutne konštatoval pápež.

Na otázku o zdravotnom stave emeritného pápeža Benedikta XVI.odpovedal, že sa cíti dobre. Jediný problém sú nohy: „Kráča s pomocou. Zato však má pamäť ako slon, dokonca aj na detaily“.

Pápež František tiež prezradil, že na televíziu nepozerá viac než 25 rokov. „Jednoducho preto, lebo som v jednom okamihu pocítil, že to odo mňa žiada Boh. Tento sľub som urobil 16. júla 1990 a nechýba mi to,“ odpovedal Svätý Otec.

Redaktora zo španielskeho denníka El País tiež zaujímalo, aké by malo byť konkláve, ktoré si zvolí nástupcu Jorgeho Bergoglia a či si argentínsky pápež myslí, že sa toho ešte dožije: „Aby bolo katolícke. Katolícke konkláve, ktoré zvolí môjho nástupcu... Nech Boh rozhodne. Keď budem cítiť, že už ďalej nevládzem, môj veľký učiteľ Benedikt mi už ukázal, čo treba urobiť. A ak ma Boh k sebe povolá skôr, uvidím to z druhej strany,“ zažartoval na záver Svätý Otec František. -ej-