Pápež pred modlitbou Anjel Pána: ‚Nie‘ vojnám pre predaj zbraní!

09.09.2013 09:23


Príhovor Svätého Otca Františka pred poludňajšou modlitbou Anjel Pána v nedeľu 8. septembra 2013 na Námestí sv. Petra:

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!
V dnešnom evanjeliu Ježiš zdôrazňuje tieto podmienky pre jeho učeníkov: aby ničomu nedávali prednosť pred láskou k nemu, niesli svoj kríž a nasledovali ho. Mnoho ľudí sa v skutočnosti približuje k Ježišovi, chcú patriť medzi jeho nasledovníkov, a to najmä po nejakom mimoriadnom znamení, ktoré ho potvrdzuje ako Mesiáša, kráľa Izraela. Ale Ježiš nechce nikoho mýliť. On vie, čo ho čaká v Jeruzaleme, aká je cesta, ktorou ho Otec žiada prejsť: je to cesta kríža, sebaobetovania za odpustenie našich hriechov. Nasledovanie Krista neznamená podieľať sa na víťaznom ťažení! Znamená deliť sa o jeho milosrdnú lásku, vstúpiť do jeho veľkého diela milosrdenstva pre každého človeka a pre všetkých ľudí. Ježišovo dielo je skutočne dielom milosrdenstva, odpustenia, lásky! Ježiš je takto milosrdný! A toto univerzálne odpustenie, toto milosrdenstvo prichádza prostredníctvom kríža. Avšak Ježiš nechce uskutočniť toto dielo sám: chce nás zapojiť do poslania, ktoré mu dal Otec. Po vzkriesení povedal svojim učeníkom: «Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás... Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané» (Jn 20,21.22). Ježišov učeník sa zrieka všetkého, pretože v ňom našiel najväčšie dobro, v ktorom každé iné dobro nadobúda svoju plnú hodnotu a význam: rodinné putá, iné vzťahy, práca, kultúrne a ekonomické hodnoty atď. Kresťan sa oslobodzuje od všetkého a nachádza všetko v logike evanjelia, logike lásky a služby.

Pre vysvetlenie tejto požiadavky používa Ježiš dve podobenstvá: jedno o stavaní veže a druhé o kráľovi, ktorý sa chystá do boja. Toto druhé podobenstvo hovorí: «Ktorý kráľ, keď sa chystá do boja s iným kráľom, nesadne si najprv a neporozmýšľa, či sa môže s desiatimi tisícami postaviť proti tomu, ktorý ide proti nemu s dvadsiatimi tisícami? Ak nie, vyšle posolstvo, kým je tamten ešte ďaleko, a prosí o podmienky mieru» (porov. Lk 14, 31-32). Ježiš sa tu nechce zaoberať témou vojny, je to len podobenstvo. Ale v tomto čase, keď sa silne modlíme za mier, sa nás toto Pánovo slovo veľmi dotýka a v podstate nám hovorí, že existuje vnútornejší boj, ktorý musíme vyhrať, všetci! Je to silné a odvážne rozhodnutie vzdať sa zla a jeho lákadiel a voliť si dobro, odhodlaní zaplatiť osobne: toto je nasledovanie Krista, toto znamená vziať svoj kríž!

Toto je vnútorný boj proti zlu! Načo ísť do vojny, mnohých vojen, ak nedokážeš vnútorne zápasiť so zlom? Nie je to k ničomu! Nedá sa to... Okrem iného si to vyžaduje, tento boj so zlom si vyžaduje povedať ‚nie‘ bratovražednej nenávisti a používaným nepravdám; povedať ‚nie‘ násiliu vo všetkých jeho formách, povedať ‚nie‘ šíreniu zbraní a ich nelegálnemu obchodu. Je toho toľko! Je toho toľko! A vždy zostáva otázka: tá vojna tam a tá druhá tamto – pretože vojny sú všade – je naozaj vojnou pre problémy, alebo je to vojna komerčná pre nezákonné obchodovanie s týmito zbraňami? Toto sú nepriatelia, s ktorými treba bojovať, jednotne a súdržne, nesledujúc iné záujmy ako je mier a spoločné dobro.

Drahí bratia a sestry, dnes si pripomíname aj Narodenie Panny Márie, sviatok zvlášť drahý východným cirkvám. Všetci môžeme teraz poslať krásny pozdrav všetkým našim bratom, sestrám, biskupom, rehoľníkom, rehoľníčkam východných cirkví, pravoslávnych i katolíckych: pekný pozdrav! Ježiš je slnko, Mária je zornička, ktorá ohlasuje vychádzajúce slnko. Uplynulú noc sme bdeli zverujúc jej orodovaniu našu modlitbu za mier vo svete, najmä v Sýrii a na Blízkom východe. Vzývajme ju teraz ako Kráľovnú pokoja. Kráľovná pokoja, oroduj za nás! Kráľovná pokoja, oroduj za nás!

Preklad sr. Jaroslava Kochjarová CJ