Otrasy v Slovinsku a Kamerune. Traja arcibiskupi museli abdikovať

06.08.2013 02:14

 

Marjan Turšek
Arcibiskupi slovinských arcidiecéz Ľubľana a Maribor museli abdikovať pre finančné problémy, v ktorých sa ocitla Mariborská arcidiecéza. Len pred niekoľkými rokmi pritom abdikovali ich predchodcovia. Pre netransparentné hospodárenie musel rezignovať aj arcibiskup hlavného mesta Kamerunu.

Ľubľanského arcibiskupa Antona Stresa (70) a mariborského arcibiskupa Marjana Turnšeka (58) odvolal pápež František 31. júla. Urobil tak na základe nariadenia Kódexu kánonického práva (kán. 401, § 2), v ktorom sa píše: „Od diecézneho biskupa, ktorý sa pre narušené zdravie alebo iný vážny dôvod stal menej schopným zastávať svoj úrad, sa naliehavo žiada, aby predložil zrieknutie sa úradu.“

Apoštolský nuncius Juliusz Janusz na tlačovej konferencii potvrdil informácie, že za rezignáciou oboch arcibiskupov je vážna ekonomická situácia Mariborskej arcidiecézy, ktorá sa po nevydarených investíciách ocitla v dlhu 800 – 900 miliónov eur. Ohrozených má byť až desaťtisíc pracovných miest.

Od 90. rokoch arcidiecéza investovala finančné prostriedky navrátené po páde komunizmu do rôznych spoločností – od maloobchodnej siete Mercator cez pivovar Laško až po televíznu sieť, ktorá vysielala aj pornografické programy. Keď sa začali hromadiť sťažnosti a situácia sa stala neúnosnou, Vatikán poslal do arcidiecézy apoštolskú vizitáciu. Výsledkom bola rezignácia mariborského arcibiskupa Franca Krambergera začiatkom roku 2011. Rovnaký osud teraz postihol aj jeho nástupcu Turnšeka, ako aj ľubľanského arcibiskupa Stresa, ktorý bol v rokoch 2000 – 2006 Krambergerovým pomocným biskupom v Maribore.

Anton Stres
V roku 2009 sa pritom Stres stal nástupcom iného ľubľanského arcibiskupa, ktorý musel abdikovať. Dôvodom odchodu Alojzija Urana bolo údajné dvojnásobné otcovstvo. Svätá stolica pred rokom trest ešte sprísnila a Uran bol vykázaný mimo územia Slovinska (viac o celej kauze tu).

„Dúfam a modlím sa k Bohu, aby krok, ktorý som spravil, napomohol obnoviť dôveryhodnosť slovinskej cirkvi, ktorá si to zaslúži,“ uviedol podľa portálu Vatican Insider arcibiskup Stres. Zároveň priznal, že jeho rezignáciu si želal osobne pápež František. Rovnako sa kajal aj arcibiskup Turnšek: „Urobil som všetko, čo sa dalo, aby som vyriešil túto situáciu, ale z rôznych dôvodov to nebolo možné.“

Obe diecézy dočasne povedú apoštolskí administrátori – v Maribore to bude biskup Celje Stanislav Lipovček a v Ľubľane biskup Noveho Mesta Andrej Glavan, ktorého zároveň ostatní biskupi zvolili za nového predsedu Konferencie biskupov Slovinska. Lipovček sa stal jeho zástupcom.

Pre ekonomické kšefty Svätá stolica robila poriadok aj v inej časti sveta. Len dva dni pred slovinskými arcibiskupmi musel z podobných dôvodov odstúpiť arcibiskup Yaoundé, hlavného mesta Kamerunu, a bývalý predseda kamerunských biskupov Simon-Victor Tonyé Bakot (66). Francúzske vysielanie Vatikánskeho rozhlasu citovalo miestnu tlač, podľa ktorej je arcidiecéza po štáte najväčším vlastníkom nehnuteľností v krajine, no napriek tomu sa borí s dlhmi. Proti nakladaniu s cirkevným majetkom a pôdou sa mali ozvať samotní kňazi a veriaci.

Imrich Gazda, Peter Balberčák